Terápiás porcleves

Az igazi csontleves nem egyenlő a kuktában gyorsan megfőzött húslevessel. A csontlevest hosszam, 8-24 órán keresztül kell főzni, kis lángon, így tud kioldódni a legtöbb hasznos anyag az alapanyagokból. A csontokból a hosszú főzési idő alatt magnézium, kalcium, foszfor, kálium (jód a halnál) oldódik ki, a porcokból kollagén, zselatin, glicerin, glutamin, hyaluronsav, glukozamin-szulfát és kondroitin-szulfát.

A csontleves enyhíti az influenza és a megfázás tüneteit, kitűnő hatással van az emésztőrendszerre, kitisztítja a bélbolyhok közötti területeket, illetve a fehérvérsejtek viselkedését is jótékonyan befolyásolja. Az általános roboráló (erősítő) hatáson túl az immunrendszer működését is pozitívan befolyásolják, a kollagén a bőrnek, az izületeknek, a hajnak és a körmöknek tesz jót, a magas zselatin tartalom segíti az emésztést, csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat. A levesben található glicerin segíti a gyomorsav termelődését, így szuper hatással van a refluxra, valamint a máj mérgetelenítéséhez is hozzájárul.

A glutamin

Egyike a 20 genetikailag kódolt aminosavnak. Gyomor-bélbetegségek vagy intenzív edzés hatására feltételesen esszenciálissá válhat, tehát táplálékkal együtt kívülről kell pótolni. Szervezetünkben az összes glutamin mintegy 90%-át az izomszövet állítja elő, kis mennyiségben a máj is képes szintetizálni, bár szerepe a glutamin metabolizmusában inkább szabályzó semmint termelő, mivel a máj nagy mennyiségű bélből származó glutamint vesz fel. A glutamin legnagyobb fogyasztói tehát a bél sejtek (a gyorsan osztódó enterociták) és a limpfociták, e mellett a vesesejtek, az aktivált immunsejtek, és számos rákos sejt is. Nélkülözhetetlen az emésztőrendszer számára, mivel a glutamin az egészséges bélflóra egyik fontos eleme. Mivel a vékonybél enterocitái energia szükségletüket elsősorban glutaminból fedezik, ha nincs megfelelő mennyiségű glutamin, csökken az emésztőrendszer védekezőképessége, (megváltozik a bélflóra, tehát áteresztővé válhat) így a különféle toxinok és mérgező anyagok bejutnak a vérkeringésbe.  Segíti megszüntetni az áteresztő bélszindrómát, kitisztítja a bélbolyhoz közti területeket, jobb felszívódást biztosítva ezáltal.

A szájon át bevitt glutamin az agyalapi mirigy elülső részének stimulációja révén emelheti a plazma HGH (humán növekedési hormon)* szintjét. A glutamin elősegíti a sérülések, traumák, égési sérülések és a műtét utáni sebgyógyulást, csökkenti a rák kezelése során fellépő mellékhatásokat.

*: HGH hatása elsősorban anabolikus: segíti a fehérje megtartását, kezeskedik a fehérjeszintézisért, segíti a glükóz transzportot és előmozdítja a glikogén raktárak építését. Csak hiperszekréciója révén tud gigantizmust és acromegáliát okozni.

Glutamin egyéb funkciói:

Számos biokémiai folyamatban szerepet játszik:

Kollagén

Egyike a természetben előforduló fehérjéknek, mely kizárólag állatokban található meg. A kötőszövet fő alkotóeleme. Az emberi szervezetben a fehérjetömeg 30%-át, a bőrfehérjék 70%-át teszi ki.  Az inak szakítószilárdságát a kollagénrostok mennyisége határozza meg. 25 év felett a kollagén termelés fokozatosan csökken, ennek eredménye a ráncosodás, bőrszárazság, körmök – hajak töredezése, izületek ropogása, fájdalma. Az élelmiszeriparban használatos zselatint is kollagénből vonják ki.

Már az ókori kínában gyógyították az izületi kopás okozta fájdalmakat marhacsontokból főtt erőlevessel. A marhacsont (elsősorban a porcos rész) alapanyaga a kollagén, ami forró vízben zselatinná alakul.

Sportolókon végzett kísérletek bizonyították, hogy a zselatin tartalmú étrend, emeli a vérben a kollagén típusú aminosavak szintjét. Ez javítja az izületi sporttraumák gyógyulásátés növeli az izületek terhelhetőségét. A kutatók kifejlesztették, hogy az emésztőrendszerbe juttatott kollagén „átprogramozza” a fehérvérsejteket, melyek így a test részeként fogadják el a kollagént, ez pedig csökkenti az immunválasz hevességét. Abból indultak ki, hogy az immunrendszer a megemésztett táplálékot nem úgy támadja meg, mint más idegen testeket, pl vírusokat. Ezáltal a fehérvérsejteket be lehet csapni azzal, hogy a megemésztett kollagént ételnek nézni, nem pedig valami olyannak, amit meg kell támadni, és el kell pusztítani. Ez az eredmény rendkívül fontos autoimmun izületi gyulladásban ( rheumatoid arthritis) szenvedő betegek számára.

Kollagén és glukozamin hatásosságának összehasonlítása:

3 hónapos kezelés azt bizonyította, hogy a kollagén 33%-al hatásosabb a glukozaminnál, nincs mellékhatása és jelentősen erősebb, gyorsabb a fájdalomcsillapítóhatása. Ebben a kísérletben, mint kollagén forrást, a „ Flexigél-el” azonos kollagént használtak.  ( a Flexigél termékről van részletes leírás is, orvosok használják, egy kolloid oldat tulajdonképpen amit gyógyításban használnak)

A lágy kreatinnal együtt a bőrerősségét és rugalmasságát befolyásolja, degradációja pedig ráncok kialakulásához vezet, melyek az öregedéssel egyre jelentősebbek lesznek. Erősíti az ereket, és szerepe van a szövetek képződésében. Plasztikai sebészetben, illetve a bőr mesterséges pótlására széles körben használják a komolyabb égési sérülések kezelése során.

Kollagén peptid és ntorc-1 (Esztivel erről egyeztettem, hogy küldje át az anyagot, mihelyst küldi, akkor be tudom fejezni)

A hosszú szénláncú kollagént enzimes hidrolízis útján felbontják peptid szekvenciákra. Ezek olyan fehérje hidrolizátumok, melyek gyorsabban és tökéletesebben szintetizálódnak a test számára fehérjévé, mint a proteinek, így elősegítik az izom,- sejtfelépítést, növekedését és megújulását.

Zselatin

A zselatint elsősorban háziállatok csontjából és kötőszöveteiből kivont kollagénből, hidrolízis útján állítják elő. Házilag is előállítható:  a húson található, magas porctartlamú nyesedék főzésével a főzővízbe oldott zselatin kerül. Rengeteg kalciumot és kollagént tartalmaz, amely kiváló izületi problémákra vagy fájdalmas porckopásra. A zselatin képes visszaadni a porcok rugalmasságát, megállítja a kopást, természetes haj és körömnövesztő. Fogyókúrás kiegészítőként is használják, fogyasztása energiaveszteséget okoz, mivel emésztése sokkal több energiát vesz el, mint amennyit szervezetünk hasznosítani tud belőle. A zselatint emellett a gyógyszeriparban, a kozmetikumokban és a fényképezőiparban is használják.

Hyaluronsav

Egy sokoldalú fehérje, mely minden szövetben megtalálható. Elsődleges feladatát a porcok alkotóelemeként látja el, véd a külső fizikai hatásoktól, keni az izületeket és védi azokat a krónikus gyulladásoktól. A károsodott szövetek gyógyulását is elősegíti. Antioxidánsként immunrendszer erősítő, csökkenti a bakteriális fertőzéseket, benntartja a vizet a szervezetünkben, kenést biztosít a szívbillentyűk számára.

Védi a bőrt az öregedés ellen, segít visszaállítani annak simaságát és rugalmasságát a hidratáció fenntartásával.

A magnéziumhiány limitáló tényező lehet, ha nincs elegendő magnézium, hyaluronsavból is hiányt szenvedünk. A C-vitamin túlzott fogyasztása is csökkenti a hyaluronsav szintet.

Glukozamin és kondroitin szulfát

Izület, porc erősítő, gyulladás csökkentő hatásúak.

A glükozamin-szulfátnak valószínűleg a porcszövet képződésében és regenerálódásában van szerepe, a kondroitin-szulfát pedig a porc rugalmasságát biztosítja.

Porcerősítő hatását úgy fejti ki, hogy minden glükozamin molekula 3 vízmolekula megkötésével segíti aporcszövet vízzel való telítettségének kialakulását, ami azért nagyon fontos, mert a porcszövetnek nincs saját vérellátása, így csak a vízgazdag szöveten keresztül tudnak a porcsejtek tápanyaghoz jutni. A külső forrásból bevitt glukozamin pótolja a szervezetbeli hiányt, elősegíti a proteoglikán szintézist, ezáltal lassítja, illetve megszünteti az arthrosisos betegek szervezetében lezajló porckárosító folyamatokat.

A glukozamin és a kondroitin-szulfát kölcsönösen erősítik egymás hatását, így együtt érdemes őket szedni. Ajánlott nagy mennyiésgű vizet fogyasztani szedésüksorán.

Összefoglalás

Tovább a blogra »