BANÁN – Kinek jó és miért?

A banán az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb gyümölcs fajta melyet fogyasztunk, többek közt nekem is személyes nagy kedvencem. Legfőképpen ízéért, állagáért és tápértékéért szeretjük, de nagy előnye, hogy olcsón és egész évben beszerezhető.

Ezeken túlmenően a banánnak számos jótékony hatása  van:

De mint tudjuk, különbözünk emésztőrendszeri, idegrendszeri és hormonális beállítottságaink, illetve egyéni érzékenységeink alapján. Vegetatív idegrendszert tekintve vannak olyan élelmiszerek, melyek a Szimpatikus oldalt ingerlik és vannak olyanok, melyek a Paraszimpatikust. Igy például a fehérje és a kalcium a Szimpatikust, míg a szénhidrát és a kálium a Paraszimpatikus aktivitását növelik. Egy Szimpatikus Szénhidrát típusnak tehát kifejezetten ajánlott a kálium dús banán fogyasztása, hiszen ezzel a gyengébbik paraszimpatikus oldalt tudjuk erősíteni, kiegyensúlyozva a szimpatikus hyper-tulajdonságait. Az emésztőrendszernél (égetőrendszer) a kálium ellentétesen hat. Itt gyorsítja az égetést, tehát egy lassú égetésű (Béta típus) sejtanyagcserére jótékonyan, gyorsítóan fog hatni.  Ezekkel szemben egy gyorségetésűnek, vagy egy Paraszimpatikus idegrendszeri beállítottságúnak kevésbé van szüksége a káliumra. Illetve a nagy kálium tartalma miatt krónikus veseelégetelenségben szenvedőknek sem javasolt a banán fogyasztás.

Tovább a blogra »