Tóth Boglárka biológus, táplálkozási tanácsadó

Cikória kávé

A cikória Európa nagy részén megtalálható, mediterrán térségben őshonos növényfajta, de megtalálható Nyugat-Ázsiában és Észak-Amerikában is. A cikória a növényvilág egyik kevésbé ismert, de annál inkább értékesebb képviselője.

Magas inulin, antioxidáns, vitamin és ásványi anyag tartalma miatt több szempontból is jól beilleszthető az egészséges táplálkozásba.
A növény leveléből salátákat, rakott ételeket készíthetünk, a gyökeréből készült kávé pedig jó alternatíva lehet a kávét kedvelőknek.

A cikória kávét tehát a növény gyökeréből készítik, ami természetes módon KOFFEINMENTES, így a nap bármely szakaszában fogyaszthatjuk.
A cikória gyökere nagy mennyiségben tartalmaz inulint, mely az élelmi rostok csoportjába tartozó, növényekben előforduló poliszacharid. Vízben oldódó nagyméretű rost, mely a bélben sértetlen marad, magához vonzza a jó baktériumokat. 
Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik, szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak.
Kedvező hatással van az immunrendszerre, csökkenti a patogén (betegséget okozó) mikroorganizmusok számát a bélben, rendszeres fogyasztásuk megelőzi a székrekedést. Tanulmányok szerint csökkentik az érelmeszesedés kockázatát, szabályozza a vércukor és hormonszinteket. Csökkenti a vérben a karbamid és húgysav szintet, segít megelőzni a csontritkulást, fokozza az ásványi anyagok felszívódását és csökkenti a vastagbél daganat kialakulásának kockázatát.

A cikóriából készült kávét fogyaszthatják hisztamin érzékenyek, várandós és szoptatós anyukák, szív és érrendszeri problémával küzdők, illetve magas vérnyomásban szenvedők is. Természetes módon koffeinmentes, így aki nem akar lemondani a kávézás élményéről, annak jó alternatíva lehet.

Bolti vásárlásnál arra figyeljünk, hogy hozzáadott cukrot ne tartalmazzon, valamint ne keverjék malátával, ugyanis gluténérzékenyek számára nem ajánlott.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!