Mert nem mindegy mit milyen formában szedünk!
Vitaminokról köztudott, hogy fontosak, éppen ezért az emberek szeretnek is mindenfélét szedni, főleg komplex formában. Azonban ezt sem szabad „ész-nélkül”, bár nem azért mert veszélyesek, hanem azért mert nem mindegy mit, mivel szedünk és milyen formában…. Típusonként is eltérőek a vitamin és ásványi anyag igények, illetve bizonyos állapotok (betegség, várandósság stb…) is más-más vitamin forrást igényelnek.
A folsav és a B12 szedése különösen elterjedt várandósság alatt. A folsav egy B vitamin típus, pontosabban a folát B9 vitamin, várandósság alatt többek közt segít megelőzni az idegcső elzáródási rendellenességeket (agy és koponyahiány, nyitott gerinc). A folsav felszívódását pedig a B12 segíti. Ám a B12 csak kis adagban képes felszívódni, tehát a várandósság előtt már hónapokkal előbb el kell kezdeni a B12-t, hogy a várandósság idejére biztosan fel legyenek töltve a raktárak.
És, hogy mi a helyzet a folsavval?
A folsavat és a folátot gyakran szinonímként emlegetik, pedig több mindenben is eltérnek. A folsav biológiailag nem aktív, a szervezet számára közvetlenül nem hasznosítható, mégis a legtöbb vitaminkészítményben ez található. A folát a folsav biológiailag aktív formája, mely a szervezet számára közvetlenül hasznosítható. Különösen zöldségekben (spárga, lencse, bab, brokkoli), májban, gyümölcsökben fordul elő.
Az anyagcsere során a folsavnak először foláttá kell redukálódnia („bomlania”), és csak ezután tudják a bélfal sejtjei felvenni, majd átalakítani aktív formává. A folsav redukálásához viszont szükség van egy metilántetrahidrofolát reduktáz enzimre (MTHFR). Nem ritka eset azonban az MTHFR polimorfizmus, ami tulajdonképpen egy génmutáció. Ennek következtében romlik az enzim hatékonysága, így a szervezet nem képes a folsavat megfelelően hasznosítani. Csökken a szervezet folát szintje, a folsav beviteltől függetlenül.
Ha ennek ellenére kívülről folyamatosan szintetikus folsavat viszünk be a szervezetünkbe, akkor megemeljük a vér folsav szintjét, amit máj csak lassan tud lebontani. Ez károsítja az immunvédelmet, elfedi a B12 vitamin hiányát és fokozza némely rák kockázatát.
Az alacsony folát vagy folsav következményei: vérszegénység, nyelvgyulladás, gyomor-bélendszeri panaszok, fejlődő szervezetnél fejlődési rendellenesség (nyitott gerinc), vegetatív zavarok, pszichiátriai zavarok, álmatlanság, ingerlékenység, feledékenység, depresszió, autizmus. Túladagolni a folátot igazából nem lehet.
A legjobb megoldás tehát, ha biztosan hasznosuló foláthoz akarjuk juttatni a szervezetet, hogy az említett ételeket fogyasztjuk, illetve olyan B-komplexeket vásárolunk, melyek folsav helyett folátot tartalmaznak.
Tóth Boglárka
Oh,most látom,hogy lemaradt a lényeg:az MTHFR mutációra gondoltam.
Kedves Boglárka,
Értem a kettő közötti különbséget,viszont arról nem igazán találok sok infót,hogy azok akiknek nincs,vagy -egyenlőre- nem tudnak róla,hogy lenne:azok is inkább folátot egyenek/szedjenek? Illetve jobban jár mindenki a folát használatával? Amennyire lehet a legtermészetesebb formában.
Köszönöm szépen a válaszod:
Erika.
Szép napot!:)