A nem megfelelő diéta (pl sok fruktóz), hozzájárul az endotoxémia kialakulásához, azáltal, hogy megváltoztatja gyomor-bélrendszer barrier (“védő-gát”) funkcióit, mikroflóra összetételét.
Az endotoxémia azt jelenti, hogy a bélbaktérium pusztulása során a baktérium sejtfal lebomlik, az endotoxinok felszabadulnak, és ha a bél félig áteresztővé válik (barrier funkció romlása révén), akkor a bélfalon átjutva, szabadon a vérbe kerülnek. Mivel a fruktóz emeli a vér endotoxin tartalmát, főként metabolikus endotoxémia révén képes cukorbetegséget és metabolikus szindrómát (inzulin rezisztenciával járó elhízás, magas vérnyomás) okozni.
Az étkezés tehát összefügg a bélből eredő endotoxémiával.
Az étrend sokaknál okozhat gondokat, elsősorban a cukrok és gabonafélék fogyasztása révén. Az előbbi hozzájárul a káros baktériumok elszaporodásához, az utóbbi pedig olyan fehérjéket tartalmaz, melyek károsíthatják a bélrendszert.
A méreganyagok közül elsősorban az antibiotikumok, illetve a fájdalomcsillapítók okozhatnak bélproblémákat, szintén a bélflóra kipusztítása, egyensúlyának felborulása miatt.
Jó, ha ezekre e miatt is fokozottan odafigyelünk, kerüljük a cukrok, a gyógyszerek, és a túlzott gyümölcs (fruktóz) fogyasztását, védve a természetes bélflóránk összetételét! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: