A Glutamin elég ismert sportolói körökben, hiszen azon túlmenően hogy fokozza az izomnövekedést és a teljesítő képességet, kiváló regeneráló hatásai is van. Egyike a 20 genetikailag kódolt aminosavnak és az izomzat aminosav állományának mintegy 60%-át adja. Szervezetünk képes előállítani, de gyomor-bélbetegségek vagy intenzív edzés, stressz hatására feltételesen esszenciálissá válhat, tehát táplálékkal együtt kívülről kell pótolni!
Szervezetünkben az összes glutamin mintegy 90%-át az izomszövet állítja elő, kis mennyiségben a máj is képes szintetizálni, bár szerepe a glutamin metabolizmusában inkább szabályzó semmint termelő, mivel a máj nagy mennyiségű bélből származó glutamint vesz fel.
A glutamin legnagyobb fogyasztói tehát a BÉL SEJTEK (a gyorsan osztódó enterociták) és a limpfociták, e mellett a vesesejtek, és az aktivált immunsejtek is. Nélkülözhetetlen az emésztőrendszer számára, mivel a glutamin az egészséges bélflóra egyik fontos eleme!
Mivel a vékonybél enterocitái energia szükségletüket elsősorban glutaminból fedezik, ha nincs megfelelő mennyiségű glutamin, csökken az emésztőrendszer védekezőképessége, (megváltozik a bélflóra, tehát áteresztővé válhat) így a különféle toxinok és mérgező anyagok bejutnak a vérkeringésbe. Segíti megszüntetni az áteresztő bélszindrómát, kitisztítja a bélbolyhoz közti területeket, jobb felszívódást biztosítva ezáltal!
Glutamin egyéb funkciói:
- Számos biokémiai folyamatban szerepet játszik:
- Fehérjeszintézisben
- Ammónium termelés – vese sav-bázis egyensúly szabályozás
- Glükóz mellett a sejtek energiaforrása
- Nitrogéndonor számos anabolikus folyamatban (pl: purin szintézis)
- Széndonor a citromsavciklusban
- A vérkeringésben nem toxikus ammónia transzporter
- Hozzájárul az idegrendszer és az agy egészséges működéséhez
- Antikatabolikus hatás – semlegesíti a kortizolt
- Megfelelő immunválasz létrejöttében jelentős
Természetes glutamin források:
Számos természetes táplálékunkban megtalálható: legnagyobb mennyiségben a búzában van, de megtaláljuk még a húsokban, a halakban, tojásban, tejtermékekben, babban és bizonyos nyers zöldségekben (például borsó, kukorica, káposzta, petrezselyem, spenót stb.).
Ajánlatos a pótlása sportolóknak, bélbetegségekben szenvedőknek, illetve immunerősítéskor! A terápiás porcleves az egyik legjobb megoldás lehet erre, hiszen nem csak Glutamint, de más nagyon hasznos összetevőket is tartalmaz! 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: