Kétféle vitamin létezik. Vannak zsírban oldódók és vannak vízben oldódók. A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezet képes tárolni, bár ennek ellenére nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben.
Táplálkozással is könnyen bevihető, nagyon sok ételben megtalálható, hiánya ugyan ritka, de előfordul.
A K-vitaminnak alapvetően 2 formája ismert, a K1-vitamin és a K2 vitamin. Bár mindkettőt megtaláljuk kiegészítőkben is, a kiegyensúlyozott étrendnek is természetes részét képezik.
A K1-vitamin (phylloquinone) (növényi eredetű) – természetes forrásai közé tartoznak a sötét színű zöld leveles zöldségfélék: fodroskel, leveles kel, petrezselyemzöld, répafélék, brokkoli, metélő hagyma, kelbimbó.
K2-vitamin (menaquinone) (állati eredtű) + bacik – természetes forrásai: az élelmiszerekben kevesebb van, de ezt megtaláljuk kismennyiségben húsfélékben, tejtermékekben, fermentált élelmiszerekben. Az emberi vastagbélben található baktériumok is termelnek K2 vitamint.
A K2-nek is van két típusa: az MK4 és az MK7. Az MK4 természetesen megtalálható húsokban, tojásban, és tejtermékekben, míg az MK7 bizonyos baktériumok mellékterméke.
Mind két vitamin fontos szerepet játszik a hiánytünetek elkerülésében és az életveszélyes vérzés megakadályozásában. Mind két vitamin segít csökkenteni a csontritkulás tüneteit, a véraláfutásokat, de vissza is fordíthatják a véralvadásgátlók hatásait.
Ritkán lép fel hiányállapot, melynek tünetei: vérzékenység.
Okai: egyoldalú táplálkozás, bélgyulladás, antibiotikum szedés. A K-vitamin hiány a nyugati emberek körében jobban elterjedt, szív és érrendszeri problémákat, valamint a lágyszövetek elmeszedését okozza a hiányuk.
Csontritkulásnál: Osteocalcin (fehérje) csak akkor tud ásványi anyagot megkötni és a csontokba beépíteni, ha a K-vitamin aktiválta. Alacsony K1 és K2-vitamin szint csökkent csontsűrűséget eredményez.
Nagy mennyiségű A-vitamin gátolja a felszívódását és E-vitaminnal egyidejűleg szedni nem javasolt.