Tóth Boglárka biológus, táplálkozási tanácsadó

Keresztesvirágúak

A keresztesvirágú zöldségek a Brassica családjába tartozó növényfajták, melyek rendkívül gazdag tápanyagforrással rendelkeznek. Ide tartozik a brokkoli, a fodros kel, a káposztafélék, a retekfélélék, torma, vízitorma, leveles kel, karfiol, kelbimbó, karalábé.

Daganatellenes hatással bírnak és a kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésében is szerepet játszanak. Antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és fitokemikáliákban gazdagok, de goitrogén anyagok is találhatók bennük.

A fitokemikáliák a természetben, növényekben előforduló bioaktív vegyületek, melyek az adott élelmiszerben speciális védőhatást fejtenek ki.

A goitrogének nevüket a golyváról (pajzsmirigy megnagyobbodás) kapták, ami megakadályozza a jód felvételét. Egyes állatkísérletek azt mutatják, hogy a keresztesvirágúak fogyasztása csökkent pajzsmirigy működést okozhat, viszont embernél erre az állításra nem találtak bizonyítékot. Jód és szelén hiány esetén azonban jó, ha ügyelünk erre, de egy jól működő pajzsmirigynél, nincs okunk azt hinni, hogy a keresztesvirágúak fogyasztása pajzsmirigy alulműködést fog okozni.

 

Néhány fitokemikáliának viszont megvan az a képessége, hogy segít megvédeni a szervezetet a rák bizonyos fajtáitól. A keresztesvirágúak olyan enzimatikus folyamatokat aktiválnak, melyek semlegesítik azon karcinogének (rákkeltők) jó részét, mellyel kapcsolatba kerülünk nap mint nap. Ilyen a szulforafán, vagy az indol-3-karbinol.

A keresztesvirágúak legtöbbet tanulmányozott összetevője az indol-3-karbinol, mely az ösztrogén lebontását jó irányba viszi. Csökkenti az ösztrogén rossz lebontási termékét és növeli a kisebb hatásfokú 2-hidroxiösztron szintjét. Ez csökkenti az ösztrogén túlsúlyt a szervezetben, ezért is ajánljuk a keresztesvirágúak fogyasztását ösztrogén dominanciában szenvedőknek. Az indol-3-karbinol csökkenti továbbá az ösztrogén függő mellrák és egyéb nőgyógyászati rákok kialakulásának kockázatát is!

 

Láthatjátok, hogy a keresztesvirágú zöldségeknek számos jótékony hatása van, rákos megbetegedések megelőzésében és ösztrogén dominanciában kifejezetten ajánlatos fogyasztásuk. Az indol-3-karbinolt már természetes kivonat formájában is beszerezheted.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!