Miért pont kókuszzsírral készítjük az ételeinket?
Először is pár mondatban a zsírok fontosságáról 😉
A zsírok a legtöbb életforma számára nélkülözhetetlen anyagok. Szerepet játszanak a sejtek felépítésében, az anyagcserében, a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában, a hőszabályozásban és nem utolsó sorban energiát szolgáltatnak a szervezet számára.
Elsődleges feladatuk az energia raktározás, másodlagos feladatuk a koleszterin tárolása. Számos, nem fehérje természetű hormonok kiindulási termékei is(pl.szteroidok), illetve a leptin szintézise (előállítása) is a zsírsejtekben történik.
A zsírok szén, hidrogén és oxigén atomokból épülnek fel, szénláncokat alkotva. A szénlánc hosszúságától függően beszélünk rövid, közepes és hosszú szénláncú zsírsavakról, illetve megkülönböztetünk esszenciális (melyet a szervezet nem képes előállítani) és nem esszenciális zsírsavakat.
Nélkülözhetetlenek a szervezet számára, de természetesen csak a megfelelő mennyiségben és minőségben! 😉 Vigyázni kell a fogyasztásukkal, hiszen az ember kifejezetten sok zsírt tud elraktározni, testtömegének akár 50%-át is!!
És, hogy mi az ideális mennyiség és miből ajánlatos bevinni?
Az ideális mennyiség egyénenként eltérő, szénhidrát típusnál a legtöbb esetben 15, míg a fehérje típusnál 30 energia %-ot jelent.
Mi a kókuszzsírt szoktuk ajánlani a tanácsadások során, nem véletlenül.
A kókuszzsír egy főként telített zsírsav szerkezettel rendelkező, közepes hosszúságú zsírsavakat tartalmazó növényi zsír. Alacsony hőmérsékleten vegyi anyagok nélkül vonják ki a kókuszdió húsából, vagy magasabb hőmérsékleten általában gőzöléses eljárással a gyümölcs szárított húsából. A telített kötésnek köszönhetően stabil a molekulaszerkezete, így az hevítés során nem károsodik, az az nem alakul át transz zsírrá. Könnyen emészthető, a szervezet gyorsan fel tudja használni, hiszen ugyan olyan közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmaz, mint az anyatej. Éppen ezért alkalmazzák célzott betegterápiákban is, ráadásul a Lipáz enzim hiányában is felszívódik. E mellett vírus, gomba és baktérium ölő hatása is van! Kitűnően alkalmas sütésre, főzésre, vaj és vajkészítmények helyettesítésére, de még bőrápolásra is! 🙂
Ezért ajánljuk és készítjük mi az ételeinket kókuszzsírral, egészségesebbé téve a mindennapokat! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: