A kollagén a kötőszövet fő alkotóeleme. Az emberi szervezetben a fehérjetömeg 30%-át, a bőrfehérjék 70%-át teszi ki. Az inak szakítószilárdságát a kollagénrostok mennyisége határozza meg. 25 év felett a kollagén termelés fokozatosan csökken, ennek eredménye a ráncosodás, bőrszárazság, körmök – hajak töredezése, ízületek ropogása, fájdalma. Az élelmiszeriparban használatos zselatint is kollagénből vonják ki.
Már az ókori kínában gyógyították az izületi kopás okozta fájdalmakat marhacsontokból főtt erőlevessel. Az állati csontok (elsősorban a porcos rész) alapanyaga a kollagén, ami forró vízben zselatinná alakul.
Sportolókon végzett kísérletek bizonyították, hogy a zselatin tartalmú étrend, emeli a vérben a kollagén típusú aminosavak szintjét. Ez javítja az izületi sporttraumák gyógyulását és növeli az izületek terhelhetőségét. A kutatók kifejlesztették, hogy az emésztőrendszerbe juttatott kollagén „átprogramozza” a fehérvérsejteket, melyek így a test részeként fogadják el a kollagént, ez pedig csökkenti az immunválasz hevességét.
Abból indultak ki, hogy az immunrendszer a megemésztett táplálékot nem úgy támadja meg, mint más idegen testeket, pl vírusokat. Ezáltal a fehérvérsejteket be lehet csapni azzal, hogy a megemésztett kollagént ételnek nézni, nem pedig valami olyannak, amit meg kell támadni, és el kell pusztítani. Ez az eredmény rendkívül fontos autoimmun izületi gyulladásban ( rheumatoid arthritis) szenvedő betegek számára!
Kreatinnal együtt a bőrerősségét és rugalmasságát befolyásolja, degradációja pedig ráncok kialakulásához vezet, melyek az öregedéssel egyre jelentősebbek lesznek.
Erősíti az ereket, és szerepe van a szövetek képződésében. Plasztikai sebészetben, illetve a bőr mesterséges pótlására széles körben használják a komolyabb égési sérülések kezelése során.
Ha ismerjük az összetevők és tápanyagok jótékony hatásait, elkerülhetjük a gyógyszeres kezeléseket, és természetes úton regenerálhatjuk szervezetünket! A kollagén és a zselatin is minden tekintetben hasznos a szervezetnek, viszont nem mindegy, hogy miből viszi be az ember! Az állati eredetű csontokból készült leves az egyik legbiztonságosabb módja az elkészítésnek, viszont itt is típus függő, hogy kinek milyen állati csontokból ajánlatos főznie!