Tóth Boglárka biológus, táplálkozási tanácsadó

MIÉRT NEM INDUL BE A FOGYÁS bizonyos esetekben? – Leptin-rezisztencia

A glutén és a krónikus bélgyulladás kapcsán említettem a leptin-rezisztenciát, melyről ígértem, hogy írok Nektek bővebben! 🙂

Az ösztrogénről, a tesztoszteronról vagy hormonokról sokan hallottatok már, a leptin viszont nincs igazán a köztudatban.

A LEPTIN egy hormon, mely információt szállít az agyba a véráramon keresztül. A hormonok hírvivők, melyek ki be kapcsolnak a szervezetben különböző funkciókat, így szabályozva a test működését. 

A leptinnel először az anyatejen keresztül találkozik a szervezet, majd később a zsírsejtek termelik.

Ha a zsírsejtek elkezdenek szaporodni, a leptin szint a vérben megemelkedik, viszi az információt az agynak a megemelkedett zsírtöbbletről. Ezt normál esetben az agy inzulin receptorai érzékelik, hatására csökken az éhségérzet és az agy kiadja a parancsot a májnak, illetve a pajzsmirigynek, hogy bontsák le a felesleges zsírmennyiséget. A szervezet mindig igyekszik ezt az alapértéket egyensúlyban tartani és ezáltal szabályozni a testzsír%-ot, NORMÁL ESETBEN!

A probléma ott kezdődik, ha valamilyen stresszhatás következtében a leptin receptorai sérülnek, nem érzékelik helyesen a leptin szintet, ami a jelátviteli folyamatok zavarával jár. Ezt hívjuk LEPTIN-REZISZTENCIÁNAK.

Leptin-rezisztencia állapotában az agy nem érzékeli a megemelkedett leptin szintet, azt hiszi a test energiahiányban szenved, ezért nem hogy nem adja ki a parancsot a zsírsejtek lebontására, hanem elkezdi felhalmozni a tartalékokat.

Lepitn-rezisztenciát kiváltó okok lehetnek

  • Leptin termelődését szabályozó gén hiba: kóros szerkezetű fehérjét eredményezhet, ami a szabályozó funkció betöltésére nem képes
  • Krónikusan megemelkedett kortizol ( anti-stresszhormon) szint a vérben vagy sejten belül
  • Tartósan emelkedett trigliceridek száma ( vérzsír egyik összetevője)
  • Inzulinrezisztencia ( nem érzékeli megfelelően a szervezet az inzulin hormont)
  • Ha a szervezetben krónikus gyulladás alakul ki ( megemelkedik a gyulladást keltő citokinek száma pl: CRP)

A jó hír, hogy ez mind visszafordítható! 😉

A kiváltó tényezők hátterében legtöbbször lelki, táplálkozásbeli és fizikai stressz tényezők állnak. Az alapértéket vissza lehet állítani azzal, ha megszüntetjük a leptin-rezisztenciát kiváltó stressz forrásokat! Ilyenkor a test újra leptin érzékennyé válik, ezáltal beindul a természetes és egészséges fogyás, ami optimális testösszetétel eredményez.

Így okoz a leptin-rezisztencia kóros elhízást, ezért is fontos, hogy az ember megismerje saját táplálkozási igényeit és tudatosan kezdjen el étkezni!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!