Amikor elfogyasztunk egy táplálékot, az emésztés már megkezdődik a szájüregben, folytatódik a gyomorban, majd a vékonybélen keresztül felszívódnak a tápanyagok és bejutnak a véráramba.
A véráram útján eljutnak a sejtekhez, majd a sejtekbe bejutva átalakulnak és elégnek energiává.
Minden sejtmaggal rendelkező sejtnek önálló anyagcseréje van, ami sejten belül a mitokondriumokban történik. Itt égnek és alakulnak át a lebontott tápanyagok energiává, úgymond ez a sejtek „kazánháza”!
Azonban sejtszinten különböző sebességgel alakítjuk át a tápanyagokat energiává, és nagyon nem mindegy hogy ennek hatására milyen lesz az égetésnek a hatásfoka! Ez lehet gyors, lassú vagy optimális.
A biológiai oxidáció során a sejtek bizonyos anyagok „elégetésével” képesek energiához jutni, melyet különböző életfolyamatokhoz használnak fel.
A lebontó folyamatok során tehát a sejtek nagyobb méretű, magasabb energiaszintű szerves molekulákat alakítanak át kisebb méretű, alacsonyabb energiatartalmú részecskékké. A lebontás során felszabaduló energia egy része ATP képzésére fordítódik. A biológiai oxidáció oxigénigényes folyamat, ezért csak megfelelő oxigénellátás mellett, vagyis aerob környezetben megy végbe. A sejtek túlnyomó többsége nagyon érzékeny az oxigénhiányra, hiszen a biológiai oxidáció biztosítja az életműködéseikhez szükséges ATP túlnyomó részét.
Ez nagyon fontos, mert, ha nem jó az égetésnek a hatásfoka, akkor oxigén jelenléte nélkül történik az energianyerés (anaerob módon) és erjedés indul meg sejten belül. Az erjedés pedig pusztítja a mitokondriumokat, ami a sejteknek a kazánháza és az energiát szolgáltatja.
Hogyha a mitokondrium pusztul, akkor a sejt energiaellátottsága csökken és ennek következtében a sejt nem tudja ellátni kellőképpen funkcióit!
Mivel minden sejt idővel elpusztul és újratermelődik, ennek következtében sokkal könnyebben történik degeneratív elváltozás, mint amikor egy egészséges sejtműködés van. A testnek normális állapota az egyensúly és az egészség, és akkor ez nem áll fent. Viszont egy leterhelt, alultáplált, toxinokkal terhelt szervezetnél ott teljesen más folyamatok érvényesülnek.
A lényeg tehát, hogy a felszívódás sebességét úgy optimalizáljuk, hogy a legjobb legyen az égetésnek a hatásfoka. A folyamatot a fehérjék és a zsírok lassítják, míg a szénhidrátok gyorsítják. Ezért érdemes tudnunk azt, hogy milyen sejten belüli anyagcserével rendelkezünk, hiszen akkor tudjuk táplálkozásunkkal optimalizálni annak égetését.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: