Jó hír, mindenkinek van mérhető sejtvitalitása. A sejtszintű vitalitás azt mutatja meg, hogy egy 0-tól 100-ig lévő skálán, hány %-ban vannak sejtjeink ellátva energiával, a jelenlegi életmódunknak köszönhetően. Mit is jelent ez?
Szervezetünk több mint 100 trillió sejtből áll és minden sejtmaggal rendelkező sejtnek önálló anyagcseréje van. Ez azt jelenti, hogy amikor elfogyasztunk egy táplálékot, emésztés után a vékonybélen keresztül felszívódnak a tápanyagok és vérútján eljutnak a sejtekhez. Majd a tápanyagok bejutva a sejtekbe elégnek és átalakulnak energiává. Ez sejten belül a mitokondriumokban történik, ez az égetésnek a „kazánháza”. Itt nagyon nem mindegy, hogy az égetés milyen hatásfokkal történik. Ha az égetés oxigén jelenlétében történik, akkor tud a legtöbb energia felszabadulni. Viszont, ha nem megfelelő tápanyagokat viszünk be sejtszinten (nem megfelelő alapanyagokat, nem megfelelő arányban), akkor un. mitokondrionális diszfunkció alakul ki. Ez azt jelenti, hogy nem oxigén jelenlétében történik az energianyerés, hanem oxigén jelenléte nélkül, és egyfajta erjedés indul meg. Ennek hatására sejten belül a mitokondrium pusztulni kezd. Ha a sejtek „kazánháza” (ahol az energia szabadul fel) elkezd pusztulni, egyre kevesebb lesz a mitokondrium, ami egyre kevesebb energiát fog tudni termelni, ezáltal hasznosítani. Így kialakul egy alacsony sejtvitalitás.
Az 1960-as években már végeztek kutatásokat, a táplálkozás és a daganatos betegségek kialakulásával kapcsolatban. Otto Heinrich Warburg szerint a rák alapvetően egy anyagcsere betegség, melyet a mitokondrionális diszfunkcióval kapcsolt össze. Miután ezek alapjait lefektette, Nóbel díjat is kapott.
És, hogy miért áll első helyen a táplálkozás mint tényező a daganatos megbetegedések kialakulásában? Igen, a dohányzást is megelőzi!
Mert a táplálkozás a legdirektebb kölcsönhatás a szervezetünk és a környezet között. Hosszú időt tartózkodik szervezetünkben az elfogyasztott táplálék, így óriási hatással van ránk sejt szinten, hogy mit eszünk! Nem véletlen a mondás: Azzá válsz, amit megeszel!
Sejtjeink folyamatosan pusztulnak és újratermelődnek, 7 évente az egész testünket lecseréljük! Igaz, hogy közben a sejtmemóriában megmaradnak az információk, de minél előbb változtatunk táplálkozási szokásinkon, annál jobban tudnak a sejtjeink, ezáltal szerveink is regenerálódni. Ez azért fontos, mert, ha alacsony sejtvitalitású sejtek osztódnak a szervezetünkben, akkor sokkal könnyebben alakulnak ki degeneratív elváltozások. Viszont, ha növeljük sejtjeink vitalitását, akkor nem csak az energiánk lesz több, de beállítunk egy olyan optimális sejtműködést is, melyek osztódása pozitív hatással lesz egészségünkre!
Sejtszintű vitalitásra ható tényezők
- Táplálkozási szokások
- Alvási szokások
- Környezeti hatások
- Mozgásbeli szokások
- Gondolatok és érzelmek
Hogy kinek mit és milyen arányban érdemes étkeznie az optimális sejtműködéshez, azt egy 100%-ban egyénre szabott, anyagcsere típus méréssel kombinálva tudjuk megállapítani. Érdemes feltérképezni tehát saját táplálkozási igényeinket, hogy ne csak próbálgassunk tenni az egészségünkért, hanem tenni is tudjunk érte!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: