10 emberből 8-nak vannak emésztési zavarai. Puffadás, gyomorégés, hasmenés, colitis stb….A bél,- és emésztőrendszeri zavarok sokszor a gyomorból indulnak, amire nem is gondolnánk. Érdemes tudni, hogyan milyen módszerekkel tudjuk segíteni gyomorba került táplálék megemésztését.
Az emésztés a táplálékfelvételt követően már a szájban megkezdődik a szénhidrátok és a keményítők bontásával. A lenyelt falat a gyomorba kerül, ahol 2-4 órát tartózkodik, attól függően, hogy milyen táplálékot fogyasztottunk. Ez idő alatt a táplálék összekeveredik a gyomornedvvel és megkezdődik a fehérjék emésztése.
A gyomornedv (gyomorsav) víztiszta, savas pH-jú (1,2 pH), sósavat, nyákot, pepszint (fehérjebontó enzim), Gastrint (serkenti a sósav és pepszinogén termelését), kimozint (tejfehérje bontó enzim) és lipázt (zsírbontó enzim) tartalmaz.
A gyomor üres állapotában is termel nedvet, de inkább nyálkás-mucin jellegűt,- ami lúgosabb, hogy védje a gyomornyálkahártyát. A mucinnak erős savmegkötő képessége van, ezért gyomorhurut esetén fokozottan termelődik. A „valóságos” gyomornedv (gyomorsav) táplálék hatására kezd termelődni, hogy a fehérjéket és a zsírokat előeméssze a vékonybél számára. A víz gyorsan, a szénhidrátok viszonylag gyorsan, míg a zsírok és fehérjék bomlástermékei lassabban ürülnek ki a gyomorból. A nikotin csökkenti a gyomor izmainak tónusát és gátolja a perisztaltikát, tehát nincs jó hatással a gyomormozgásokra, az alkohol és a koffein viszont pont, hogy serkentik ezeket.
Érdekesség, hogy zsíros étel hatására termelődik egy Enterogasztrin nevezetű enzim a vékonybélben, mely a vér útján visszajut a gyomorba, ahol gátolja a sósav és pepszin kiválasztását (gyomornedv elválasztást) és ezen keresztül az emésztést, akár fél órára is!
A gyomorban tehát főleg fehérje előemésztés történik, és ha gyenge a gyomorfunkciója valakinek, (nincs elég gyomorsav és emésztő enzim) akkor ezen fehérjék bontása nem lesz megfelelő, így a táplálék félig emésztetlenül halad tovább a vékonybélbe, mely számos kellemetlen tünettel és betegséggel járhat!!
Rothadás, erjedés, puffadás, hasi görcsök, étkezés utáni diszkomfort érzet, reflux, gyulladások stb.
Biztos vannak közületek, akik étkezések előtt, vagy közben kívánják a savanyú ízeket, a savanyúságokat. Aki ilyen cipőben jár, annak nagy valószínűséggel gyengébb a gyomorfunkciója, nem tudja kellően megemészteni a táplálékot.
Jó hír, hogy van egy-két alternatíva, mellyel segíthetjük a gyomornedv termelését, ezáltal az emésztést. Ilyen például:
- A só nyalás (só kristály szopogatása étkezések előtt vagy után)
- Savanyú levek (pl: fermentált zöldségek)
- Keserű ízek
- Szétválasztó diéta (mit-mivel ne együnk)
- Étkezések alatt, előtt és után közvetlen ne igyunk!
- Ha szükséges – emésztő enzimek pótlása
Gyenge emésztésnél nem jó bizonyos étleket együtt fogyasztani, ilyen például:
Hús (fehérje) – krumplival és egyéb keményítőben gazdag zöldséggel vagy gabonával
Hús – gyümölccsel
Gyümölcs – zöldséggel
Keményítő – citrusfélével
És nagyon fontos, hogy egyszerre csak 1 fehérje forrást fogyasszunk! (ne együnk tojást-hússal-sajttal)
Ügyeljünk tehát, hogy kerüljük ezeket, ha valakinek nem megfelelő az emésztése vagy az enzim,- gyomornedv termelése. Mivel minden étkezésünk jó, ha tartalmaz fehérjét-zsírt és szénhidrátot (az optimális sejtanyagcsere érdekében), érdemes fél óra különbséggel fogyasztanunk ezeket: először a szénhidrátokat, majd a fehérjét.
Ezzel segítjük az egyes emésztő enzimek koncentrált termelését és levesszük a terhelést a gyomorról. Fontos, hogy folyadékkal ne hígítsuk!
A gyenge gyomorfunkció jellemzőbb az A-s vércsoportúakra, a szimpatikus típusokra és a lassú égetésűekre. Nem véletlen, hogy a legtöbb vegetáriánus is közülük kerül ki, hiszen nem tudják kellően megemészteni a húsokat és a fehérjéket. Ezen túlmenően nagyon fontos a sejtek megfelelő energia ellátottsága, az ép mitokondriumok (a sejt energia termelő központja), hiszen az emésztő csatornánk tele van mitokondrionális sejtekkel, melyek, ha nem működnek megfelelően, akkor az emésztés hatásfoka is csökken.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: