Tóth Boglárka biológus, táplálkozási tanácsadó

Csökkent ruhaméret, helyre állt emésztés és több energia, már kis odafigyeléssel is😊

Tünde azért jött el hozzám, mert korábban hajlamos volt hasmenésre, a gyomra nem bírta a gyümölcsöket és nagyon enervált volt a mindennapokban. Az emésztésén már korábban is sokat javított a glutén és a tej kiiktatása, ám az energia szintje nagyon alacsony volt és fogyni is szeretett volna pár kilót.

Mikor eljött hozzám már egy ideje nem evett se glutént se tejet, mert tapasztalatból nem bírta őket és szeretett volna egy olyan egészségtudatos táplálkozást kialakítani, ami a számára legmegfelelőbb.

Miután kikérdeztem étkezési szokásairól megállapítottam anyagcsere és hormontípusát, ahol kiderült, hogy szénhidrát típus. Ez azt jelenti, hogy a vegetatív idegrendszerének szimpatikus ága aktívabban működik a szervezetében, míg paraszimpatikus ága kevésbé funkcionál. A két ág különböző szerveket és szervrendszereket irányítanak, az emésztőrendszer pedig pont paraszimpatikus bekötés alatt van. Tehát genetikailag alapból hajlamos egy gyenge emésztőrendszeri működésre.

Bizonyos ételek és élelmiszerek alapból leterhelik az emésztést, még annál is, akinél ez genetikailag erősen működik. Pl. a vöröshúsok fogyasztása, az étkezések alatti folyadékbevitel, rost szegény táplálkozás, erős terhelés gluténnel, finomított szénhidrátokkal vagy tejtermékekkel.
Tündének tehát a terhelő alapanyagok kiiktatásán kívül fontos volt, hogy gyengébbik paraszimpatikus ágát is erősítsük.

Mivel a vegetatív idegrendszerre az egyik legnagyobb hatással a táplálkozásunk van, tudjuk erősíteni egyik és másik oldalt is a megfelelő makro-tápanyagokkal. Tünde esetében a paraszimpatikus oldalt a jó minőségű szénhidrátok erősítik, pl: köles, quinoa, hajdina, barna rizs, zöldségek, gyümölcsök, batáta. Ezeknek a gabonáknak a lisztjeiből készült kenyerek és tészták is ideálisak, tehát egy étkezésen belül 60%-nyi szénhidrátot fogyaszthatott, a megfelelő fehérje és zsír bevitellel kiegészítve.

Hormontípusát megállapítva agyalapi-mellékvese típusba tartozik, tehát ez a 2 hormontermelő mirigye aktívabban működik a szervezetében, hajlamos hormonokat túltermelni, ezáltal hízlalni Őt. A tej-tejtermékek, finomított szénhidrátok, koffein, alkohol, vörös húsok, sós-fűszeres ételek még jobban stimulálják ezeket a mirigyeket, amiből Ő fogyasztott párat. Többek közt ezért sem tudott megindulni a fogyás.

Kiiktatva a nem megfelelő alapanyagokat, ügyelve a 60%-nyi szénhidrát bevitelre szépen egyensúlyozódott a vegetatív idegrendszer és a hormonrendszer is. Beindult a fogyás, az emésztőrendszer erősödött, energia szintje megemelkedett.

Tünde elmondása szerint nem tartotta görcsösen a diétát, volt, hogy mellé evett és az adagjait sem mindig mérte, de sütötte otthon magának a kenyeret, lecserélte az alapanyagokat (ami a legfontosabb!) és szemmértékre tartotta az arányait.

A kis odafigyelésnek is meglett az eredménye:

Sejtszintű vitalitása megduplázódott, 3kg-ot fogyott tisztán zsírból, kisebb ruhaméretet hord és az emésztése olyannyira helyre állt, hogy hosszú idő után újra bír enni gyümölcsöt. 🤗Nagyon boldog volt, főleg azért mert korábban semmi energiája nem volt.

A tanulság: minden aprónak tűnő dolog is sokat számít, amit az egészséged érdekében teszel. Ne tegyél le valamiről csak azért, mert nem tudod úgy csinálni ahogy a többiek.

Gratulálok Tünde! ❤️

Szeretettel:
Tóth Boglárka
Biológus
BodyWakes egészségmentor
Táplálkozási tanácsadó

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!