Meg sem ismertem a kontroll mérésen!
Máté elképesztő változáson ment keresztül az elmúlt 1 évben, ami nem is csoda, hiszen rengeteget tett ennek érdekében.
14 éves korában jött el hozzám Angliából az Édesanyjával, mert 5 éves kora óta sportolt, ám inkább „pufi” testalkata volt, mint szálkás-izmos, amin változtatni akart. Emésztőrendszeri panaszai is voltak, hajlamos volt puffadásra és hasmenésre, ráadásul bőre is sokszor pattanásos volt, ami érthető módon zavarta. Már akkor is nagyon céltudatos volt, pontosan tudta mit akar és hajlandó volt tenni a változásért, az egészséget alapul véve.
Felmértem tehát idegrendszeri,- égetőrendszeri,- hormonrendszeri beállítottságait, valamint egyéni érzékenységeit, és ennek megfelelően beállítottam a táplálkozását.
Kiderült, hogy lassú égetésű szénhidrát típus, ami azt jelenti, hogy a sejten belüli glikolízise (lebontott szénhidrátok elégetéséből származó energianyerő folyamat) „lassabban zajlik”, aminek köszönhetően a végén kisebb mennyiségben tud úgynevezett oxálacetátot termelni. Az oxálacetát és az Acetil-conezim-a aránya nagyban befolyásolja azt, hogy sejten belül az energianyerés milyen hatékonysággal zajlik.
A fehérjék-zsírok és szénhidrátok égetéséből különböző arányban keletkezik Acetil- CoA és Oxálacetát a citrát ciklusban. Ahhoz, hogy ezt kiegyensúlyozzuk, Máténak több minőségi szénhidrátra volt szüksége a táplálkozásban, kevesebb fehérjére és még kevesebb zsírra.
Hormontípusából kiderült, hogy melyik 2 hormontermelő mirigye működik genetikailag aktívabban a szervezetében. Ezeket bizonyos ételek tovább stimulálnak, így ha ezekből Máté sokat fogyaszt, akkor az hormonálisan megborítja a szervezetét, ráadásul hízást okoznak nála.
Kiiktatva ezeket az alapanyagokat, figyelembe véve az egyéni érzékenységeit (amik mérhetően levitték a sejtszintű vitalitását és az emésztőrendszerére is negatívan hatottak), el tudott indulni a szálkásodás, illetve a gyors változás sejt szinten is.
A megfelelő fehérje-zsír-szénhidrát bevitellel nem csak a sejtanyagcserét optimalizáltuk, de a vegetatív idegrendszert is egyensúlyoztuk. A szénhidrátok a gyengébbik paraszimpatikus oldalát megerősítették, aminek hatására javultak az emésztőrendszeri funkciók és szépen elindult az izmok növekedése is.
Tehát nem a sok fehérje bevitellel értük el az izomgyarapodást, hanem épp annak mérsékelt fogyasztásával.
A kontroll mérésen testösszetétele a tökéletes tartományba került, sejtszintű vitalitása pedig 80%-ra emelkedett!!!
Minden emésztőrendszeri panasza megszűnt, bőre teljesen kitisztult és kész Férfivá érett az 1 év alatt.
Ezért azonban keményen meg is dolgozott: A heti 3 edzés mellett minden általam javasolt lépést betartott, lemondott a hagyományosan elkészülő kedvenc ételeiről, rendíthetetlenül tartotta a diétát, még a Nagyik ínycsiklandozó házi ételeinek is ellent tudott állni. Cserébe vette a fáradtságot Édesanyjával karöltve és elkészítették otthon a számára megfelelő alapanyagokból, a számára megfelelő arányban az ételeket!
Itt az élő példa, hogy 15 évesen is lehet glutén-tej és anti-tápanyag mentesen étkezni, minden kifogás nélkül!
Volt is mi inspirálja, hiszen látta és érezte a hatalmas változást a testén, amit olyan régóta szeretett volna elérni!
Alig várta, hogy újra Magyarországon legyenek és jöhessen kontrollra, olyan izgatott volt az új eredmények miatt.
Volt is öröm mindenki részéről, nagyon büszke volt Ő is, Én is és az Édesanyja is!!
Gratulálok a kitartásodért, legyél példa ne csak a korodbelieknek, hanem mindenkinek, aki változtatni akar az életén!
Szeretetettel:
Tóth Boglárka
Biológus
BodyWakes egészségmentor
Táplálkozási tanácsadó
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: