Tóth Boglárka biológus, táplálkozási tanácsadó

Hisztamin intoleranciával is tünetmentesen!Megszűnt bőr,-emésztőrendszeri,-légúti,- és menstruációs panaszok

Alexandra 1 évvel ezelőtt jött el hozzám, mert bár tudott az étel érzékenységeiről, hiába figyelt a táplálkozására, sok tünetegyüttestől nem tudott szabadulni. 
Mivel műtötték korábban vesekőre, még a magas Ca-oxalát tartalmú ételeket is kerülte.

Azonban hullott a haja, bőre aknés,- menstruációja rendszertelen volt, a pulzusa pedig sokszor megemelkedett. Labor vizsgálatokból korábban kiderült, hogy enyhe pollen allergiája van, így a gyakori légúti problémákat (orrfolyás-tüsszentés) is ennek tudta be.

Miután alaposan kikérdeztem táplálkozási és életmódbeli szokásiról, megnéztem a laborjait, felmértem anyagcsere és hormontípusát, egyértelmű vált a hisztamin intolerancia gyanúja. 
A táplálkozását közel ennek fényében állítottam össze, illetve összeírtam egy újabb laborvizsgálat sort, ami a hisztaminra, pajzsmirigyre és nőgyógyászati hormonokra irányult.

Az új laborokból a hisztamin intolerancia hamar be is igazolódott, egy enyhe pajzsmirigy alulműködéssel.

A HISZTAMIN egy szerves kémiai anyag, ami bizonyos élelmiszerekben természetesen előfordul, de az emberi szervezetben is termelődik, nagyrészt a hízó- és a fehérvérsejtekben. 
Hízósejtekből különösen sok van az orrban, a szájüregben, a lábfejen, a test belső felületén és a vérerekben, de hisztamin található az agyszövetben és a gyomor bizonyos sejtjeiben is. Ezen felül vannak magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, és olyanok is, amelyek a szervezet saját hisztamin termelését stimulálják! Többek között ez az anyag szabadul fel a szervezetben, amikor viszketés, tüsszentés, nehézlégzés és ödéma kíséretében allergiás reakció lép fel valamire.

Mit nevezünk hisztamin intoleranciának?

Van egy DAO (diamin-oxidáz) nevű enzimünk, ami bontja a szervezetünkben lévő hisztamint, így az nem okoz nekünk problémát. Azonban van, akiben ennek az enzimnek a szintje nagyon alacsony, így ha túl sok hisztaminban gazdag ételt eszik, felléphetnek allergiaszerű tünetek. 
Ezt hívják hisztamin intoleranciának. 
Ez manifesztálódhat továbbá simaizom összehúzódásokban, nehézlégzésben, köhögésben, hasi görcsökben, puffadásban, értágulásban, váladékképződésben, gyors szívritmusban, fájdalmas menstruációban stb.

Mikor alakul ki?

Ha a bélfalban található DAO enzim működése vagy ÖRÖKLÖTTEN, vagy valamilyen betegség következtében SZERZETTEN csökken.
Ilyenek pl. fertőzések, gyógyszerek, alkoholfogyasztás, stressz, allergének és gyulladásos bélbetegségek. 
Az utóbbiak okozói: nagy részben a glutén, a cukor és a túlzásba vitt növényi olaj és fruktóz fogyasztás.

Mivel többnyire étkezési és életformabeli tényezők miatt alakul ki, ezek módosításával javítható a mértéke, illetve meg is szüntethető. 
A nem-allergiás hisztamin ételintoleranciát többnyire az váltja ki, hogy bizonyos ételek nem megfelelően dolgozódnak fel a belekben. A súlyossága attól is függ, hogy mennyi hisztaminban gazdag ételt veszünk magunkhoz.

Mindezek fényében Alexandránál szükséges volt kiiktatni a magas hisztamin tartalmú élelmiszereket az étrendjéből, illetve azokat az anti-tápanyagokat, amik az emésztőrendszert és a bélflórát károsítják. 
Az emésztőrendszeri regeneráción túl megtámogattuk a DAO enzim működését a megfelelő vitaminokkal, illetve figyelembe vettem a pajzsmirigynek megfelelő protokollt. 
Mindezeket természetesen hormontípusához és vegetatív idegrendszeri beállítottságaihoz igazítottam.

Miután mindent sikerült összeállítani, az eredmények magukért beszéltek:

Alexandra elmondása szerint, ha tartja a diétát, akkor teljesen tünetmentes, stressz hatására jön csak elő. 
Nincs már magas pulzusa, menstruációja szépen beállt, bőre kitisztult és az orra sem folyik már megállás nélkül.
Sejtszintű vitalitása szinte megduplázódott, közérzete sokat javult, emésztési panaszai is megszűntek.

Minden tiszteletem és elismerésem Alexandráé, hiszen ez egy nagyon szigorú diéta, ráadásul folyamatosan kontrollálni kell az alapanyagokat, hiszen egyik-másik erősebb vagy gyengébb reakciót válthat ki. 
Mivel nagyon le van korlátozva az alapanyagok száma, ki kell tesztelni, hogy mi az az alapanyag amit jobban tolerál a szervezet és fogyasztható.

Szívből gratulálok a javuláshoz és az elért eredményekhez, hatalmas munka, erő és kitartás van e-mögött! 
Legyél példa sok hasonló cipőben járó embernek, hogy megéri a fáradozást, hiszen egy minőségibb élet a tét!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!