Az én személyes kedvencem, minden tanácsadáson ajánlom az emésztőrendszeri regenerációhoz!
Az igazi csontleves nem egyenlő a hétvégén kuktában gyorsan megfőzött húslevessel. A porcos marha, disznó, pulyka, csirke vagy hal csontokat felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje, majd hosszan, 8-24 órán keresztül érdemes főzni, kis lángon, így tud kioldódni a legtöbb hasznos anyag az alapanyagokból.
A csontokból a hosszú főzési idő alatt MAGNÉZIUM, KALCIUM, FOSZFOR, KÁLIUM (jód a halnál) oldódik ki, a porcokból KOLLAGÉN, ZSELATIN, GLICERIN, GLUTAMIN, HYALURONSAV, GLUKOZAMIN-SZULFÁT és KONDROITIN-SZULFÁT.
Ezek az összetevők egyenként is „csodaszerek” a sejtjeink és szervezetünk számára, együtt alkalmazva pedig igazi terápiás hatással bírnak..
☝️ A csontleves enyhíti az influenza és a megfázás tüneteit
☝️Kitűnő hatással van az emésztőrendszerre, kitisztítja a bélbolyhok közötti területeket, illetve a fehérvérsejtek viselkedését is jótékonyan befolyásolja.
☝️ Az általános roboráló (erősítő) hatáson túl az immunrendszer működését is pozitívan befolyásolják
☝️ A kollagén a bőrnek, az ízületeknek, a hajnak és a körmöknek tesz jót
☝️ A magas zselatin tartalom segíti az emésztést, csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat.
☝️ A levesben található glicerin segíti a gyomorsav termelődését, így szuper hatással van a refluxra, valamint a máj méregtelenítéséhez is hozzájárul.
A terápiás porcleves minden tekintetben bélflóra regeneráló:
A glutamin a bélsejtek fő tápanyaga, mely elengedhetetlen az ez egészséges bélflórához, tehát:
☝️ Visszaállítja a bél mikroflórát, javítva a felszívódást
☝️ Kitisztítja a bélbolyhok közti területeket
☝️ Helyreállítja a bélfal barrier (védő/gát) funkcióját,
☝️ A kollagén, a zselatin és a hyaluronsav sejtregeneráló-megújító hatásúak:
☝️ Elősegítik a káros szövetek gyógyulását
☝️ Immunerősítők
☝️ Csökkentik a bakteriális fertőzéseket (gyulladás csökkentők)
☝️ Bent tartják a vizet a sejtekben
Fogyasztásuk terápiás céllal ajánlott, érdemes nagyobb adagokat készíteni és kis adagokban lefagyasztani.
Minden nap érdemes pár evőkanállal elfogyasztani ebből a gyógyító csontléből, természetesen mindenkinek a típusának megfelelő aminosav profilú csontból érdemes készítenie.
Ez azt jelenti, hogy akinek a vörös húsok fogyasztása nem ajánlott, az főleg csirke-pulyka-hal csontokat használjon, de egyébként az a legjobb, ha minél többféle, főleg porcos csontból főzzük.
Túlzásba nem érdemes vinni, ez nem leves lesz, hanem egy sűrűbb-zsírosabb-kocsonyásabb anyag, pár kanál bőven elegendő belőle.
Ízesíteni lehet, bár én nem szoktam, a végén esetleg rakok bele zöldségeket, de volt hogy azokat is kihagytam.
Próbáljátok ki, különösen ajánlatos áteresztő bélszindrómában szenvedőknek!