Gyógyító csontlé! 😇

Az én személyes kedvencem, minden tanácsadáson ajánlom az emésztőrendszeri regenerációhoz!

Az igazi csontleves nem egyenlő a hétvégén kuktában gyorsan megfőzött húslevessel. A porcos marha, disznó, pulyka, csirke vagy hal csontokat felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje, majd hosszan, 8-24 órán keresztül érdemes főzni, kis lángon, így tud kioldódni a legtöbb hasznos anyag az alapanyagokból.

A csontokból a hosszú főzési idő alatt MAGNÉZIUM, KALCIUM, FOSZFOR, KÁLIUM (jód a halnál) oldódik ki, a porcokból KOLLAGÉN, ZSELATIN, GLICERIN, GLUTAMIN, HYALURONSAV, GLUKOZAMIN-SZULFÁT és KONDROITIN-SZULFÁT.

Ezek az összetevők egyenként is „csodaszerek” a sejtjeink és szervezetünk számára, együtt alkalmazva pedig igazi terápiás hatással bírnak..

☝️ A csontleves enyhíti az influenza és a megfázás tüneteit

☝️Kitűnő hatással van az emésztőrendszerre, kitisztítja a bélbolyhok közötti területeket, illetve a fehérvérsejtek viselkedését is jótékonyan befolyásolja. 

☝️ Az általános roboráló (erősítő) hatáson túl az immunrendszer működését is pozitívan befolyásolják

☝️ A kollagén a bőrnek, az ízületeknek, a hajnak és a körmöknek tesz jót

☝️ A magas zselatin tartalom segíti az emésztést, csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat. 

☝️ A levesben található glicerin segíti a gyomorsav termelődését, így szuper hatással van a refluxra, valamint a máj méregtelenítéséhez is hozzájárul.

A terápiás porcleves minden tekintetben bélflóra regeneráló:

A glutamin a bélsejtek fő tápanyaga, mely elengedhetetlen az ez egészséges bélflórához, tehát:

☝️ Visszaállítja a bél mikroflórát, javítva a felszívódást

☝️ Kitisztítja a bélbolyhok közti területeket

☝️ Helyreállítja a bélfal barrier (védő/gát) funkcióját, 

☝️ A kollagén, a zselatin és a hyaluronsav sejtregeneráló-megújító hatásúak:

☝️ Elősegítik a káros szövetek gyógyulását

☝️ Immunerősítők

☝️ Csökkentik a bakteriális fertőzéseket (gyulladás csökkentők)

☝️ Bent tartják a vizet a sejtekben

Fogyasztásuk terápiás céllal ajánlott, érdemes nagyobb adagokat készíteni és kis adagokban lefagyasztani. 

Minden nap érdemes pár evőkanállal elfogyasztani ebből a gyógyító csontléből, természetesen mindenkinek a típusának megfelelő aminosav profilú csontból érdemes készítenie.

Ez azt jelenti, hogy akinek a vörös húsok fogyasztása nem ajánlott, az főleg csirke-pulyka-hal csontokat használjon, de egyébként az a legjobb, ha minél többféle, főleg porcos csontból főzzük.

Túlzásba nem érdemes vinni, ez nem leves lesz, hanem egy sűrűbb-zsírosabb-kocsonyásabb anyag, pár kanál bőven elegendő belőle.

Ízesíteni lehet, bár én nem szoktam, a végén esetleg rakok bele zöldségeket, de volt hogy azokat is kihagytam.

Próbáljátok ki, különösen ajánlatos áteresztő bélszindrómában szenvedőknek!

Tovább a blogra »