Tóth Boglárka biológus, táplálkozási tanácsadó

Táplálkozásunk befolyásolja DNS-eink működését!

Ígértem nektek, hogy összefoglalom, ami az adásból kimaradt.
Mire érdemes figyelni az életmódunkban és a táplálkozásunkban ahhoz, hogy sejtjeink minél tovább maradjanak egészségesek, mik azok a tényezők, melyek hozzájárulnak az egészséges élet hosszútávon való fenntartásához, ezáltal az öregedés lassításához is?
 

A DNS METILÁCIÓ, egy olyan biokémiai folyamat, mely több milliószor lezajlik a szervezetben és napi szinten segít a DNS hibáit kijavítani. – Maximalizáljuk a metillációt – út az egészséges öregedéshez – Mark Hymen, MD.
 
A sejtmag DNS tartalmánál fogva irányítja a sejtanyagcsere folyamatait és biztosítja , hogy a sejtosztódáshoz szükséges információk átkerüljenek az utódsejtbe.
A sejtjeink folyamatosan osztódnak, „újratermelődnek” és pusztulnak, azonban, hogy hogyan alakul egészségi állapotunk, azon is múlik, milyen minőségű sejtek szaporodnak tovább.
 
Itt játszik kulcs szerepet a Metiláció!
Amíg a metiláció zajlik, addig a DNS-ben keletkező „hibák” is javítódnak, „egészségesen” tartva a sejtet. Ha metiláció alábbhagy, akkor jönnek az elváltozások, betegségek, sejtöregedés majd sejthalál.
 
Tehát sejtjeink állapota befolyásolja egészségünket és külső megjelenésünket is.
A metiláció a test szinte minden rendszerének működésében kulcsszerepet játszik, minden másodpercben lezajlik, kontroll alatt tartja a homocisztein szintet (egészségtelen anyag a vérben), a méregtelenítési folyamatokat, a hangulatot és a gyulladást is.
 
Jó hír, hogy táplálkozással és életmódbeli változtatásokkal optimalizálhatjuk a metillációs folyamatokat, ezzel a DNS és a sejt “regenerációját”.
Mik azok a tényezők melyek negatívan hatnak a metilációra?
– B vitamin hiány! (főleg B6, B12)
– Folát (folsav) hiány
– Dohányzás
– Felszívódási zavarok, emésztőrendszeri betegségek
– Alacsony gyomorsav szint
– Egyes gyógyszerek
– Egyéb faktorok- pajzsmirigy alulműködés, vese betegségek, rák, terhesség
– Mérgek – a toxinok kapcsolatban állnak a vitamintermelődéssel is
– Stressz
– Genetika – kb 20%-unk hajlamos a magas homocisztein szintre
 
Ezen túlmenően bizonyos hatóanyagok csökkentik is ezen vitaminok szintjét, növelve a homocisztein szintet, Ilyen pl. sok cukor, kávé vagy alkohol. A tojássárgája, a máj, a belsőségek, olajos halak a B12 legjobb forrásai, ezért e tekintetben a vegetarianizmus problémát jelenthet. Ha viszont nincs rendben az emésztés és a felszívás, akkor hiába pótoljuk vitamin formájában, nem fog kellően hasznosulni.
 
Javaslatom: csökkentsük étkezéseinkből azokat az anti-tápanyagokat, amelyek leterhelik vagy károsítják az emésztőcsatornát vagy bélflórát (finomított szénhidrát, szója, sok cukor-fruktóz, glutén, tejfehérje, lektinek, fitinsav), étkezzünk változatosan, minél több zöldlevelű zöldséget fogyasztva. Ügyeljünk az Omega3 pótlásra, a szimbiotikumokra és kerüljük a hidrogénezett-finomított növényi olajokat.
 
Sportoljunk, mozogjunk rendszeresen és ügyeljünk a lelki békénkre, hiszen a stressz, minden betegség és baj forrása! Erre következő posztomban fogok kitérni, illetve a telomerekre, ami szintén a sejtek „öregedésére” van hatással.
 
Köszönöm a figyelmet és a megosztásokat! 😊
Tóth Boglárka

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!