Tóth Boglárka biológus, táplálkozási tanácsadó

GYÓGYÍTÓ CSONTLÉ / Terápiás porcleves

Az igazi csontleves nem egyenlő a hétvégén kuktában gyorsan megfőzött húslevessel. A porcos marha, disznó, pulyka, csirke vagy hal csontokat hosszam, 8-24 órán keresztül kell főzni, kis lángon, így tud kioldódni a legtöbb hasznos anyag az alapanyagokból.

A csontokból a hosszú főzési idő alatt MAGNÉZIUM, KALCIUM, FOSZFOR, KÁLIUM (jód a halnál) oldódik ki, a porcokból KOLLAGÉN, ZSELATIN, GLICERIN, GLUTAMIN, HYALURONSAV, GLUKOZAMIN-SZULFÁT és KONDROITIN-SZULFÁT.

Ezek az összetevők egyenként is „csodaszerek” a sejtjeink és szervezetünk számára, melyekről bővebben a következő posztokban fogok írni, most összefoglalóan a porcleves jótékony hatásairól.

A csontleves enyhíti az influenza és a megfázás tüneteit, kitűnő hatással van az emésztőrendszerre, kitisztítja a bélbolyhok közötti területeket, illetve a fehérvérsejtek viselkedését is jótékonyan befolyásolja. Az általános roboráló (erősítő) hatáson túl az immunrendszer működését is pozitívan befolyásolják, a kollagén a bőrnek, az ízületeknek, a hajnak és a körmöknek tesz jót, a magas zselatin tartalom segíti az emésztést, csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat. A levesben található glicerin segíti a gyomorsav termelődését, így szuper hatással van a refluxra, valamint a máj méregtelenítéséhez is hozzájárul.

A terápiás porcleves minden tekintetben bélflóra regeneráló:

  • A glutamin a bélsejtek fő tápanyaga, mely elengedhetetlen az ez egészséges bélflórához, tehát:
  • Visszaállítja a bél mikroflórát, javítva a felszívódást
  • Kitisztítja a bélbolyhok közti területeket
  • Helyreállítja a bélfal barrier funkcióját, 
  • A kollagén, a zselatin és a hyaluronsav sejtregeneráló-megújító hatásúak:
  • Elősegítik a káros szövetek gyógyulását
  • Immunerősítők
  • Csökkentik a bakteriális fertőzéseket (gyulladás csökkentők)
  • Bent tartják a vizet a sejtekben

Fogyasztásuk terápiás céllal ajánlott, érdemes nagyobb adagokat készíteni és kis adagokban lefagyasztani. Minden nap érdemes egy-egy evőkanállal elfogyasztani ebből a gyógyító csontléből, természetesen mindenkinek a típusának megfelelő aminosav profilú csontból érdemes készítenie.

Különösen ajánlatos áteresztő bélszindrómában szenvedőknek!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!