Tóth Boglárka biológus, táplálkozási tanácsadó

Cukrok hatása a szervezetre!

Mik is azok a cukrok és milyen hatással vannak szervezetünkre? Hosszú poszt következik, de érdemes elolvasni! 🙂

A köznyelvben CUKOR alatt többnyire a kémiában mono- és diszacharidnak nevezett szénhidrátok kristályait értjük. 
A szénhidrátok (vagy szacharidok) szénből, hidrogénből és oxigénből álló molekulák, melyek közé nem csak a cukrokat soroljuk, hanem például a keményítőt és a cellulózt is.
A szacharid szó görög eredetű, jelentése: édes!

Fontos szerepük, hogy energiát szolgáltatnak az emberi és állati szervezet számára, tartaléktápanyagok (keményítő), valamit vázanyagok (cellulóz) a növényekben.

Kémiai szerkezetük alapján három csoportjukat különböztetjük meg:

 

1. Monoszacharidok: (egyszerű cukrok)

A legjelentősebbek:

  • Glükóz (szőlőcukor)
  • Fruktóz (gyümölcscukor)
  • Galaktóz (a tejcukor alkotója)

2. Diszacharidok és Oligoszacharidok: (kettős cukrok)

A diszacharidok mindig 2 monoszacharid molekulából kapcsolódnak össze, vízkilépéssel.

Táplálkozási szempontból jelentős:

  • Maltóz (maláta cukor),
  • Laktóz (tejcukor)
  • Szacharóz (répacukor- a hétköznapi értelemben vett cukor)

3. Poliszacharidok: (összetett szénhidrátok)

Bonyolult szerkezetű óriásmolekulák, melyek nagyon nagy számú monoszacharid molekulából állnak. A táplálékkal a szervezetbe kerülő poliszacharidok vagy növényi (keményítő) vagy állati (glikogén) eredetűek lehetnek.
Ilyen a cellulóz, hemicellulóz, pektin, dextrán, heparin és a hialuronsav.

Mono,- és diszacharidokat minden természetesen édes ízű táplálék tartalmaz, tehát a cukrok ( kristálycukor), méz, tej, gyümölcsök, zöldségek, juhar cukor.
Keményítő tartalmú élelmiszerek a gabonafélék, burgonya és a rizs, glikogént pedig az állati belsőségek (máj) és a húsok tartalmaznak.

A biokémia után, pár fontos információ a finomított cukrokról:

A testünkben zajló biológiai és anyagcsere folyamatokhoz főként glükózt használ a szervezetünk. A testben végül minden elfogyasztott szénhidrát glükózzá bomlik, hiszen a szervezetnek a működéséhez állandóan szüksége van glükózra.
Noha minden szénhidrát glükózzá bomlik, nagyon nem mindegy, hogy azt miből visszük be, milyen mennyiségben, és hogy ez az átalakítás milyen gyorsan megy végbe. 
A finomított cukrok fogyasztása nem véletlenül nem javasolt senkinek sem, hiszen magas a glikémiás indexük (vércukoremelő képességük), ami a cukor gyors felszívódásával jár. A túl nagy mennyiségű cukor túlstimulálja a hasnyálmirigy működését, így ugrásszerűen megnő az inzulin, mely kivonja a vérből a cukrot, hogy elszállíthassa a sejtekhez. Azon túlmenően, hogy a hirtelen megemelkedett vércukorszint leterheli a hasnyálmirigyet és inzulintöbbletet okoz, a szervezet nem képes hirtelen felhasználni ezt a nagy mennyiségű energiát, így kénytelen lesz elraktározni. Vagyis gyarapodnak a zsírpárnák. Mivel a túlzott inzulinműködés hirtelen kivonta a cukrot a vérből, a vércukorszint leesik, elveszítjük a kapott energia löketet, melynek következménye fáradtság, esetleg szédülés. Az alacsony vércukorszint éhségérzetet okoz, mely hatására még több szénhidrátot kíván a szervezet.

Az ugrásszerűen megnőtt inzulin hatására megemelkedik az IGF-1 szint a szervezetben (másnéven inzulinszerű növekedési faktor), ami egy növekedési hormonféle és bizonyos szintig nagyon szükséges, például gyermekkorban, vagy az izmok fejlődésében. Ha viszont az IGF-1 túlzottan megemelkedik a szervezetben, akkor az bizonyítottan fokozza a tumorsejtek növekedését, tehát táplálják a rákos sejteket! Összefüggéseket találtak a magas IGF-1 szint és a méhnyak,-petefészek,-méhrákkal, a vastagbél,-gyomor-,nyelőcső-,máj-,hasnyálmirigy-,vese-,pajzsmirigy és az agyrák kialakulása között.

A finomított cukrok tehát nem egészségesek, mind ezeken felül visszafogják jó néhány létfontosságú baktérium szaporodását, gátolják a fehérjék, a kalcium és sok más ásványi anyag tartalmát. Mindemellett a hormontermelő mirigyekre is stimulánsként hatnak, az agyalapi mirigyet és a pajzsmirigyet különösen stimulálja, ezért ebbe a típusba tartozó emberek jobban is kívánják az édeset.

Cukor helyett természetes édesítőként a Stevia-t ajánljuk , sokan jó alternatívának tartják az Eritritet vagy Xilitet is, bár az utóbbi kettő cukoralkohol, melyek blokkolják a pajzsmirigy hormonok munkáját a májban, ezért pajzsmirigy hormontípusba tartozóknak és pajzsmirigy betegeknek semmi esetre sem ajánljuk. Illetve a cukoralkoholokat nem tudja a szervezet olyan teljességben lebontani, mint a hagyományos szénhidrátokat, így azok a vastagbélbe kerülve hashajtó hatásúak lehetnek.

Finomított cukrok fajtái, melyeket érdemes kerülni:

  • -Répacukor: kristálycukor, kockacukor, porcukor:
    A finomított cukrot a répa leveléből nyerik, ami komoly eljárásokon megy keresztül, míg fehér, kristályos anyag nem lesz belőle.
  • -Barnacukor:
    Ugyan ezzel az eljárással készül, mint a fehér finomított cukor, csak melasz hozzáadásával. Tehát semmivel sem jobb
  • -Szőlőcukor vagy krumplicukor:
    A burgonyában található keményítő lebontásával állítják elő, egyszerű cukor, glükóz.

Természetesen egyéb cukrokkal is találkozik az ember, méz, fruktóz, vagy nádcukor formájában, melyekről külön posztot lehetne írni, én most összefoglalóan a hétköznapi nyelven vett cukrokról írtam Nektek, hogy nagyobb képet kapjatok egészségügyi hatásaikról. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!