Zsuzsit kislány korom óta ismerem versenytáncos körökből, Ő azóta is hivatásszerűen űzi ezt a gyönyörű sportágat, ami kapcsán hozzám is ellátogatott.
Szeretett volna hatékonyabb lenni, teljesítményt növelni, mind ezt úgy, hogy közben izmai ne fáradjanak el olyan hamar, hiszen korábban ezért nem tudta „kimaxolni” magát edzéseken és versenyen.
Mivel nagy terhelésnek van kitéve, fontos számára az állóképesség és teherbíró képesség, amit korábban hullámzó energiaszintje vagy a „hamar” elfáradó izma beárnyékolt.
/Nyilván a 12 órás heti edzéseknél csak ő érzi, hogy az izmai hamar elfáradnak, én valószínű a felétől kifeküdnék 😅/
Szóval egészség, hatékonyság növelés volt a cél, de a száraz bőrére és a gyakori aftáira is szeretett volna megoldást találni.
Felmértem idegrendszeri-emésztőrendszeri-hormonrendszeri beállítottságait, megnéztem pontos fehérje-zsír-szénhidrát igényét és égetőrendszeri beállítottságát.
/ezek műszeres méréssel és részletes anamnézissel feltérképezhetőek/
Kiderült hogy Zsuzsi „lassú égetésű” szénhidrát típus, tehát sejt szinten lassan készít az elfogyasztott tápanyagból energiát, ami negatív hatással van a sejtanyagcserére, ezáltal a sejtszintű vitalitásra és az energianyerésre.
Itt magáról a glikolízisről és a citrátkörről beszélünk (itt égetjük el a tápanyagokat energiává), ami aerob körülmények között működik „optimálisan”, az égetés hatásfoka ekkor a legnagyobb. Az égetés hatásfokát pedig befolyásolják az 1 étkezésen belül elfogyasztott fehérjék-zsírok-szénhidrátok aránya és az ezek bontásából származó köztesvegyületek (acetil-CoA és oxálacetát) citrát körbe való csatlakozása.☝️
Röviden 😄 = A szénhidrátok bontásából származó oxálacetát gyorsítja az égetés hatásfokát, a fehérjék és zsírok bontásából származó acetil CoA pedig lassítja az égetés hatásfokát. (“virágnyelven”)
Zsuzsinak gyorsítani kellett több szénhidráttal, mivel “lassú égetésre” hajlamos genetikailag. Hogy pontosan mennyivel, az mindig egyén függő! ☝️
Valakinek pont az ellenkezőjére van szükség, több fehérjére és zsírra, ha lassítani kell az égetés hatásfokát. Ezért van az, hogy valaki inkább a szénhidrátokból nyer több energiát, valaki a fehérjékből és zsírokból. 🤓
Fontos, hogy mindig minden étkezéskor szükség van ezekre, csak az nem mindegy, hogy kinek miből mennyit érdemes bevinnie.
Kiiktattuk továbbá a számára anti-tápanyagnak minősülő alapanyagokat, megtámogattuk a szervezetét a megfelelő vitaminokkal és beállítottuk a pontos kalória igényét.
Alig telt el 3 hónap, Zsuzsi már a kontroll mérésen a következőkről számolt be:
☑️reggel könnyebben kel
☑️energiaszintje sokkal jobb
☑️immunrendszere ellenállóbb
/nem betegedett le a kritikus helyzetekben/
☑️bőre kevésbé száraz és nem viszket
☑️haja egészségesebb és puhább
☑️aftái drasztikusan csökkentek
☑️kevésbé stresszes és spirituálisan is nyitottabb lett.
A legjobb hír azonban a teljesítménynövelés volt, ugyanis legutóbbi rangos versenyükön Moszkvában a latin kűr világbajnokságon most kapták a legmagasabb pontszámot!🏆Ebben a versenyszámban ők hozzák haza a legjobb magyar eredményt 3 éve, de a mostani verseny sikerült eddig a legjobban nekik. 🥰
Zsuzsi hozzá tette, hogy párja is tisztábban evett, odafigyelt egy két alapanyagra és érezhetően jobbak voltak energiák!
Gratulálok a szép eredményekhez, a sok munkához és kitartáshoz, köszönöm a megtisztelő bizalmat!🥰
Szeretettel:
Tóth Boglárka
Biológus
Táplálkozási tanácsadó
Bodywakes egészségmentor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: